Hlad
Hlad
Na svete sa vyprodukuje viac ako dostatok potravín, aby sa najedli všetci obyvatelia planéty. Napriek tomu 733 miliónov ľudí stále hladuje. Nasledujúce fakty sú vyňaté zo štatistiky za rok 2024:
- takmer každý jedenásty človek na svete ide každú noc spať hladný, pričom túto krízu spôsobujú najmä konflikty, zmena klímy a chronická nerovnosť,
- 50% úmrtí detí súvisí s hladom,
- 148 miliónov detí na svete zaostáva v raste,
- takmer 30 % ľudí na celom svete nemá dostatok potravín,
- hladu čelí v roku 2024 o 152 miliónov ľudí viac ako v roku 2019.
Čo je hlad?
Hlad je zložitejší problém ako iba prázdne brucho. Je to mnohostranný problém s mnohými príčinami a ďalekosiahlym dosahom. Prvým krokom k ukončeniu celosvetovej krízy hladu je pochopiť, čo je to hlad a prečo vôbec existuje vo svete hojnosti.
Organizácia Spojených národov definuje hlad ako obdobie, keď ľudia pociťujú vážnu potravinovú neistotu, čo znamená, že celé dni nejedia kvôli nedostatku peňazí, prístupu k potravinám alebo iným zdrojom.
Tu je niekoľko definícií pojmov:
- Hlad je utrpenie spojené s nedostatkom potravín. Hranica nedostatku potravín alebo podvýživy je menej ako 1 800 kalórií za deň.
- Podvýživa presahuje rámec kalórií a znamená nedostatok energie, bielkovín a/alebo základných vitamínov a minerálov.
- Neprimeraná výživa sa vzťahuje širšie na podvýživu aj nadvýživu.
- Potravinová bezpečnosť sa týka dostupnosti, prístupu a využívania potravín. Ak majú ľudia stály a primeraný prístup k dostatočnému množstvu bezpečných a výživných potravín na udržanie aktívneho a zdravého života, považujú sa za potravinovo zabezpečených.
Čo sa stane, keď ľudia hladujú?
Dlhodobé obdobie nedostatku potravín môže viesť k podvýžive, ktorá nastáva vtedy, keď telo nemá dostatok vitamínov, minerálov a iných živín potrebných na zdravý život.
Podvýživa je viacvrstvový problém, ktorý sa prejavuje v mnohých formách:
- Chudnutie alebo akútna podvýživa: keď je človek príliš chudý na svoju výšku. Môže k tomu dôjsť náhle, spôsobené silnou hladovou krízou, alebo niečo, čo sa objavuje postupne, ale vytrvalo. Dá sa liečiť, ale stredne závažné a závažné prípady prinášajú zvýšené riziko úmrtia.
- Zakrpatenie alebo chronická podvýživa: keď je dieťa príliš nízke na svoj vek. Môže k nej dôjsť, ak deti nemajú prístup k rôznym živinám, pijú špinavú alebo kontaminovanú vodu alebo nemajú náležitú zdravotnú starostlivosť. Zakrpatený rast detí môže spôsobiť celoživotné fyzické a kognitívne poškodenie.
- Nedostatok mikroživín: keď telu chýba určitý druh vitamínu alebo minerálu (napr. nedostatok železa, jódu, kyseliny listovej, vitamínu A alebo zinku) potrebný pre zdravý rast a vývoj.
- Nadváha: keď je niekto príliš ťažký na svoju výšku. Zlá strava môže spôsobiť, že niekto má nadváhu, čo ho neskôr v živote vystavuje väčšiemu riziku neprenosných ochorení súvisiacich so stravou.